Lehtitaikinaleivonnaiset

Mitä lehtitaikinasta voidaan leipoa?

* Piirakoita, pasteijoita, torttuja, paistoksia, nyyttejä, sarvia tai kiekkoja.

* Voit käyttää valmiita lehtitaikinalevyjä tai tehdä taikinan itse. Sunnuntai-lehtitaikinalevyistä onnistuvat erinomaisesti joulutortut, täytepitkot ja leivokset.

* Sunnuntai Isot Lehtitaikinalevyt soveltuvat piirakoiden ja pasteijoiden leipomiseen.

Raaka-aineet

Lehtitaikinaleivonnaiset tehdään margariinista, vehnäjauhoista ja kylmästä vedestä.

Lehtitaikinan valmistus

* Nypi vehnäjauhot ja margariini tasarakeiseksi seokseksi ja lisää vesi taikinaan nopeasti sekoittaen.

*Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Vältä taikinan turhaa vaivaamista, ettei se sitkistyisi.

* Anna taikinan levätä jääkaapissa sen aikaa, että taikinan leipominen on helpompaa.

* Kaaviloimalla taikinaa saat siihen jonkin verran lisää lehtevyyttä.

* Käyttäessäsi Sunnuntai-lehtitaikinoita sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Taikinan paistaminen

* Hyvän rakenteen saavuttamiseksi leivonnaisia pidetään mielellään kylmässä ennen paistamista, jotta sitko häviää ja leivonnainen kohoaa paremmin uunissa.

* Ennen uuniin laittamista suljettavien leivonnaisten reuna voidellaan vedellä. Näin torttu pysyy paremmin kiinni.

* Pienet lehtitaikinaleivonnaiset, varsinkin joulutortut, kannattaa jättää voitelematta, jotta leivonnainen pääsee kohoamaan.

* Jos haluat koristella piirakan pinnan taikinalla, voitele piirakan pinta ja lisää koristeet vasta sitten. Ennen uuniin laittamista pasteijat kannattaa pistellä, jotta niiden muoto säilyy paremmin ja ne pysyvät paremmin kiinni.

* Lehtitaikinaleivonnaisten koko vaikuttaa sekä paistolämpötilaan että -aikaan. Niiden kypsyys tarkistetaan pohjasta.