Hiivataikinaleivonnaiset

Pulma

Mahdollinen syy

Näin korjaat

Leivonnaiset matalia

Huonot jauhot

Tarkista jauhojen laatu   

 

Liian pehmeä taikina

Vähennä nesteen määrää

 

Liian pitkä nostatusaika

Lyhennä nostatusaikaa

 

Liian mieto paistolämpö

Anna leivonnaisten nousta lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa 

Leivonnaiset kovia

Liian kiinteä taikina

Lisää rasvan/munien/nesteen määrää

 

Liian lyhyt alustus tai kohotus

Alusta ja kohota taikina kunnolla

 

Matala paistolämpötila

Nosta uunin lämpötilaa

 

Pitkä paistoaika

Lyhennä paistoaikaa

Pinta repeilee

Liian lyhyt kohotusaika

Anna leivonnaisten kohota rauhassa

 

Kylmä, vetoinen kohotuspaikka

Tarkista, että kohotus tapahtuu lämpimässä, vedottomassa paikassa

 

Pinta kuivunut ennen paistoa

Peitä leivonnaiset leivinliinalla kohottamisen ajaksi

Kirjava pinta

Epätasainen voitelu

Voitele kohonneet leivonnaiset huolellisesti

Epätasainen huokoisuus

Huolimaton kohonneen taikinan vaivaus

Vaivaa taikinasta huolellisesti ilmakuplat pois

 

Liian pitkä nostatus

Lyhennä nostatus 

Murotaikinaleivonnaiset

Pulma

Mahdollinen syy

Näin korjaat

Muropohja liian kova

Liian vähän rasvaa tai nestettä

Lisää margariinia tai nestettä

 

Taikina sekoitettu huonosti

Sekoita taikina huolellisesti, mutta älä vaivaa liikaa

 

Liian alhainen paistolämpötila

Nosta paistolämpötilaa

Muropohja on raaka

Liian pehmeä taikina

Lisää taikinaan jauhoja

 

Liian lyhyt paistoaika

Pidennä paistoaikaa

 

Liian kylmä tai epätasainen uunin lämpötila

Tarkista uunin lämpötila

Sokerikakkuleivonnaiset

Pulma

Mahdollinen syy

Näin korjaat

Sokerikakku laskee                

Munia ja sokeri vatkattu liian vähän 

Vatkaa muna-sokerivaahtoa kauemmin

 

Munat liian kylmiä ja siksi eivät vatkautuneet kunnolla normaaliajassa

Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita

 

Vatkauskulho tai vatkaimet rasvaisia, jolloin munavaahdon syntyminen estyy

Käytä puhtaita ja kuivia välineitä

 

Liian paljon sokeria tai liian paljon jauhoja

Tarkista ainesuhteet

 

Liian kuuma paistolämpö tai väärä taso uunissa

Alenna paistolämpötilaa ja paista alimmalla ritilätasolla. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa.

Lehtitaikinaleivonnaiset

Pulma

Mahdollinen syy

Näin korjaat

Leivonnaiset kaatuvat

Taikinan lepoaika ennen paistoa liian lyhyt

Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa

Leivonnaiset sitkeitä

Liian kova taikina

Lisää nestettä 

 

Taikinaa sekoitettu liikaa

Sekoita aineet tasaiseksi, älä vaivaa

 

Taikinan lyhyt lepoaika

Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa