Mitä perusmurotaikinasta ja sen muunnoksista voidaan leipoa?

Makeita leivonnaisia

* piirakoita

* torttuja

* leivoksia

* pikkuleipiä

* kahvikakkuja

Ruokaisia leivonnaisia

* piirakoita

* paistoksia

* piiraita

Raaka-aineet ja niiden merkitys

Murotaikina syntyy margariinista ja vehnäjauhoista. Makeaa leivonnaista valmistettaessa tarvitaan myös sokeria. Ainesuhteet vaihtelevat valmistustavan mukaan.

Perusraaka-aineiden lisäksi taikinaan tarvitaan myös muita valmistusaineita, esimerkiksi leivinjauhe auttaa kohottamaan pohjataikinaa. Kananmunan avulla saadaan leivonnaiseen joko kuohkeutta tai sitovuutta. Kun taikinaan lisätään jotakin nestettä, esimerkiksi vettä tai maitoa, saadaan leivonnaisesta kuohkeampi ja pehmeämpi.

Murotaikinaa voidaan maustaa erilaisilla mausteilla, kuten kaakaojauheella, suklaalla, vanilliinisokerilla, sitruunamehulla, yrteillä jne. Kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat myös lisämakua leivonnaisille. Erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla ja leseillä saadaan myös vaihtelua murotaikinaleivonnaisiin. Ruokaisien piirakoiden pohjataikinaan voidaan lisätä myös joko juustoraastetta tai perunasosejauhetta.

Murotaikinan valmistaminen

Murotaikina voidaan valmistaa monella eri tavalla ja valmistustapa riippuu yleensä käyttötarkoituksesta.

Makeat leivonnaiset

* Vaahdota margariini ja sokeri, kun haluat todella mureita leivonnaisia, esimerkiksi leipoessasi pikkuleipiä. Vaahdotettava murotaikina onnistuu parhaiten, kun kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Silloin ne yhdistyvät helposti ja taikinasta tulee tasaisen kuohkea. Vaahto on valmista, kun se on vaaleaa, kuohkeaa ja pehmeää.

* Kun vaahto on valmista, lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Jos munia lisättäessä taikina juoksettuu, lisää n. 1/2 rkl vehnäjauhoja taikinaseokseen ja jatka vatkaamista. Näin voit vielä pelastaa taikinasi.

* Lisää jauho-leivinjauheseos taikinaan, esimerkiksi nuolijalla, varovasti sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä taikinan turhaa vaivaamista, ettei se sitkistyisi. * Mahdollinen neste lisätään pienissä erissä vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Jos taikinaan tulee paloiteltuja kuivattuja hedelmiä, ne lisätään taikinaan yhdessä jauhoseoksen kanssa. Hedelmäpalojen jauhottaminen ennen taikinaan lisäämistä helpottaa niiden sekoittumista tasaisesti taikinaan.

* Onnistunut taikina putoaa hitaasti ja raskaasti nuolijasta kulhoon. Jos taikina on liian tiivistä, se jää riippumaan nuolijaan. Lisää silloin vähän nestettä. Liian löysä taikina tipahtaa nopeasti nuolijasta takaisin kulhoon. Silloin voit lisätä jauhoja taikinaan.

* Torttupohjaa valmistaessasi voit vatkata munat ja sokerin vaahdoksi ja lisätä siihen juoksevan margariinin. Jatka taikinan valmistusta, kuten edellä.

* Leivos- ja piirakkapohjia valmistaessasi voit sekoittaa kaikki aineet nopeasti keskenään.

* Jos leivot kaulittavia murotaikinaleivonnaisia, taputtele taikina litteäksi kelmun väliin ja vie se jähmettymään kylmään hetkeksi. Näin taikinan kaulitseminen on helpompaa.

* Jos sinulla on kiire, voit käyttää valmista Sunnuntai-murotaikinaa makeiden leivonnaisten pohjataikinana.

Ruokaisat leivonnaiset

* Useimmiten ruokaisia piirakoita leivottaessa kuivat aineet sekoitetaan kulhossa ja pehmeä margariini nypitään jauhojen kanssa murumaiseksi, tasarakenteiseksi seokseksi. Lopuksi taikinaan lisätään neste nopeasti sekoittaen.

* Jos sinulla on kiire, voit käyttää Sunnuntai-piirakkataikinaa ruokaisan piirakkasi pohjataikinana. Näin leipominen on nopeampaa ja helpompaa.

Vinkkejä piiraiden leivontaan

* Piirasvuoka voidellaan hyvin, mutta sitä ei tarvitse korppujauhottaa.

* Leivinpaperi on kätevä apu, kun kaulit suuria levypiirakoita. Kostuta leivinpaperin alustaa vedellä, niin paperi pysyy paikoillaan. Jos painelet taikinamassaa puhtain sormin piirasvuokaan, voit välillä kostuttaa kädet puhtaalla kylmällä vedellä, mikä estää taikinan tarttumisen hankalasti sormiin. Käytä vettä niukasti: liika vesi tekee pohjataikinan löysäksi, jolloin se voi paistettaessa jäädä raa'aksi.

* Jos valmistat taikinaristikon piirakan päälle, voitele kaaviloitu taikinalevy ensin munalla ja leikkaa sitten taikinapyörällä nauhoiksi.

* Eri materiaaleista valmistetut piirasvuoat antavat erilaisen paistotuloksen. Piirasvuoan paisto-ominaisuudet oppii kuitenkin tuntemaan vain kokeilemalla. Jos esimerkiksi pohja jää raa'aksi, kannattaa piiras paistaa uunin pohjalla ritilän päällä.

Pikkuleipien leipominen

Valmiin pikkuleipätaikinan voi laittaa jäähtymään jääkaappiin, jolloin se on helpompi käsitellä ja leipoa. Viileä taikina kauliintuu parhaiten ja se kannattaa valmistaa mahdollisimman nopeasti pikkuleiviksi, jotta taikina ei ehdi pehmitä. Jos valmistat kaulittuja pikkuleipiä, voit jauhottaa leivinpöydän ennen kaulimista. Jos taikinaa on vaikea kaulia, voit laittaa sen kahden muovikelmun väliin tai kaulia sen leivinpaperin päällä.

 

Paista pari pikkuleipää kokeeksi ennen koko taikinan leipomista. Näin voit vielä korjata taikinaa. Koepikkuleipiä paistettaessa saat myös viitteitä sopivasta paistolämpötilasta ja paistoajasta. Jäähdytä valmiita pikkuleipiä hieman pellillä, sillä uunituoreet, pehmeät pikkuleivät menevät helposti rikki. Paistonlastalla siirrät pikkuleivät pelliltä kätevästi.