Sokerikakkutaikina

Mitä sokerikakkutaikinasta voidaan leipoa?

* täytekakkuja

* leivoksia

* kääretorttuja

* marja- ja hedelmäpaistoksia

Raaka-aineet ja niiden merkitys

Sokerikakkutaikina valmistuu munista, sokerista ja vehnäjauhoista. Ainesuhteet voivat vaihdella sen mukaan, mitä taikinasta aiotaan leipoa. Perunajauhoja voidaan käyttää vehnäjauhojen lisäksi rakenteen parantamiseksi. Halutessasi voit lisätä pähkinärouhetta, manteli- tai kaakaojauhetta jne.

Sokerikakkutaikinan valmistaminen (kakkujen leipojalle)

* Voitele vuoka aina erityisen huolellisesti. Pehmeä rasva levittyy hyvin, mutta mainio apu vuoan voitelemisessa on myös Juokseva Sunnuntai. Voitelemiseen voit käyttää puhtaita sormia, talouspaperia tai voitelusivellintä. Jauhota voideltu vuoka korppujauhoilla, kookoshiutaleilla, manteli- tai pähkinärouheella, vehnäleseillä tai mannasuurimoilla.
* Vatkaa margariini ja sokeri hyvin. Parhaiten ne vatkautuvat huoneenlämpöisinä. Myös kananmunat vatkautuvat parhaiten ja nopeimmin huoneenlämpöisinä.

* Jos valmistat esimerkiksi 4 munan sokerikakkua täytekakun pohjaksi, vatkaa sitä sähkövatkaimella 5-10 minuuttia. Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kestävää vasta sitten, kun se on hyvin kuohkeaa ja taikinavaahdon pinnalla pysyy jonkin aikaa sormella vedetty viiva. Kuohkeaa vaahtoa on käsiteltävä hellävaroen, sillä se latistuu helposti esimerkiksi kulhon tärähtäessä.

* Kuivat aineet sekoittuvat taikinaan tasaisesti, jos sekoitat ne ensin keskenään omassa kulhossaan. Leivinjauhe kannattaa sekoittaa erityisen hyvin, jotta leivonnainen kohoaa kauniin tasaisesti.

* Lisää kuivat aineet taikinavaahtoon siivilän läpi kevyesti sekoittaen. Älä enää vatkaa sähkövatkaimella, jotta taikina ei menettäisi kuohkeuttaan. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat vaahtoon tasaisesti. Valmis taikina levitetään varovasti kakkuvuokaan. Vuoka täytetään vain 2/3, jolloin 1/3 vuoan korkeudesta jää kohoamisvaraksi.

* Kakkujen sopiva paistolämpötila on yleensä 175 °C. Paista kakut uunin alimmalla ritilätasolla. Näin ne kohoavat hyvin ennen pinnan kuortumista ja kakuista tulee kuohkeita. Älä avaa uuninluukkua paistamisen alkuvaiheessa, sillä se häiritsee kakun kohoamista ja kakusta voi tulla lattea.

* Kakun kypsyyttä voit kokeilla tikulla. Kakku on kypsä, jos tikku jää kuivaksi ja kakku on irronnut hieman vuoan reunoista.

* Anna kakun olla vuoassaan vähintään 10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen, jotta lämpö tasaantuisi ja kakun rakenne jähmettyisi. Kumoa kakku sitten esimerkiksi leivinritilälle, niin se jäähtyy nopeammin. Aseta puhdistettu vuoka kakun päälle, jotta kakku ei kuivu.

* Jos kakun pinta on rikkoutunut kakkua kumotessasi, voit peittää kauneusvirheet kuorrutuksella tai koristelulla.