Yleisiä leivontaohjeita

Leivonta on kemiaa, mutta helppoa sellaista. Leipomisessa pätee samat säännöt kuin tien päällä eli ei kysyvä tieltä eksy. Täältä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja totta kai myös tyhjentävät vastaukset. Opit mm. miten leivotaan ne parhaat pullat, kuinka paljon nestettä hupenee kakun kostuttamisessa sekä miksi komeasti noussut kakku lässähti pannukakuksi.

Tilavuusmitat

l = litra (1 l = 10 dl)
dl = desilitra (1 dl = 7 rkl)
rkl = ruokalusikallinen (1 rkl = 3 tl)
tl = teelusikallinen (1 tl = 5 ml)
ml = millilitra ( 1ml = 1 maustemitallinen)

Painomitat

kg = kilogramma (1kg = 1000 g)
g = gramma

Muut lyhenteet

pak, pkt = paketti
ps = pussi
tlk = tölkki
kkp = kahvikupillinen
kpl = kappale
rs = rasia

Mittaaminen

Mitatessa on kätevänä apuna mittasarja, jossa on seuraavat mitat: 1 dl, 1 rkl, 1 tl ja 1 ml.

Kaikki mitat mitataan tasamittoina. Yhden litran mittakannu on hyvä suuria jauho- ja nestemääriä mitatessa. Kun olet kaatanut jauhot mittakannuun, kopauta kerran kannua pöytää vasten, jotta aineet tiivistyisivät ja tasoittuisivat.

Jos sinulla on käytössäsi ainoastaan yksi desilitran mitta, kannattaa sillä mitata ensin kuivat aineet ja vasta sitten nesteet. Näin vältyt turhalta tiskaamiselta.

Neste on parasta mitata siten, että pidät mitan pöydällä ja kaadat nesteen siihen.

Käytä apunasi margariinipaketin kääreessä olevia mittaviivoja. 100 g sulatettua margariinia on 1 dl margariinisulaa tai 1 dl Sunnuntai Juoksevaa.

Muista myös keittiövaaka! Punnitseminen on näppärää jos reseptissä on aineosat ilmoitettu myös grammoina.

Mittoja ja painoja

1 dl viljatuotetta ja muuta kuivaa ruoka-ainetta painaa seuraavasti:

Sunnuntai Erikoisvehnäjauho ja Luomu Erikoisvehnäjauho

70 g

Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauho

70 g

Sunnuntai Kruunu Puolikarkea vehnäjauho

65 g

Sunnuntai Täysjyvävehnäjauho

60 g

Sunnuntai Sämpyläjauhot ( Rouheinen ja Kaurainen)

65 g

Sunnuntai Karkea Täysjyväruisjauho

70 g

Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauho

60 g

Sunnuntai Täysjyväohrajauho

60 g

Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseos

65 g

Sunnuntai Tumma Gluteeniton Jauhoseos

65 g

Nalle Ruis- ja Vehnähiutaleet

30 g

Nalle Ohra- ja Kaurahiutaleet

35 g

Elovena Kauralese

50 g

Elovena Vehnälese ja Ruislese

20 g

Elovena Vehnänalkio

40 g

Nalle Mannasuurimot

70 g

Elovena Rikotut Ohrasuurimot

75 g

Korppujauho

50 g

Perunajauho

60 g

Kaakaojauhe

40 g

Maitojauhe

50 g

Mantelit, pähkinät, rusinat

60 g

Aineiden korvaaminen

Fariinisokeri 2 1/2 dl

 =  

vajaa 2 dl hienoa sokeria + 1/2 dl siirappia

Hunaja 2 1/2 dl

 = 

2 1/2 dl sokeria + noin 2 1/2 dl nestettä

Korppujauho 2 1/2 dl

 = 

4 viipaletta vaaleaa leipää tai noin 2 dl voileipäkeksimuruja

Maito 2 1/2 dl

 = 

1/2 dl maitojauhetta + 2 1/2 dl vettä

Sitruunan raastettu kuori 1 tl

 = 

1/2 tl sitruunamehutiivistettä

Suklaa makeuttamaton 30 g

 = 

3 rkl kaakaojauhetta + 1 rkl margariiia

Valkosipuli 1 kynsi

 = 

1/2 tl valkosipulijauhetta

Perunajauho 2/3 dl

 = 

1 dl vehnäjauhoja

Sooda 1 tl

 = 

2 tl leivinjauhetta

Paistolämpötilat

Ylätaso

Pikkuleivät 200 ºC

Keskitaso

Sämpylät 225 ºC
Pikkupullat 225 ºC
Kääretorttu 225 ºC
Pizza 225 ºC

Alataso

Leivät 200 ºC
Pitkot 200 ºC
Kakut 175 ºC
Kakkupohjat 175 ºC