Valikko

Lehtitaikina – näin onnistut

Lehtitaikinan valmistus vaatii hieman kaulimista, mutta lopputulos palkitsee. Lehtitaikinasta voit valmistaa mm. erilaisia herkullisia pastejoita ja torttuja. Voit myös oikaista käyttämällä Sunnuntain valmiita pakastetaikinoita.

  • Mitä lehtitaikinasta voidaan leipoa?

    • Piirakoita, pasteijoita, torttuja, paistoksia, nyyttejä, sarvia tai kiekkoja.
    • Voit käyttää valmiita lehtitaikinalevyjä tai tehdä taikinan itse. Sunnuntai-lehtitaikinalevyistä onnistuvat erinomaisesti joulutortut, täytepitkot ja leivokset.
    • Sunnuntai Isot Lehtitaikinalevyt soveltuvat piirakoiden ja pasteijoiden leipomiseen.
  • Raaka-aineet

  • Lehtitaikinaleivonnaiset tehdään margariinista, vehnäjauhoista ja kylmästä vedestä.

  • Lehtitaikinan valmistus

    • Nypi vehnäjauhot ja margariini tasarakeiseksi seokseksi ja lisää vesi taikinaan nopeasti sekoittaen.
    • Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Vältä taikinan turhaa vaivaamista, ettei se sitkistyisi.
    • Anna taikinan levätä jääkaapissa sen aikaa, että taikinan leipominen on helpompaa.
    • Kaaviloimalla taikinaa saat siihen jonkin verran lisää lehtevyyttä.
    • Käyttäessäsi Sunnuntai-lehtitaikinoita sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Taikinan paistaminen

    • Hyvän rakenteen saavuttamiseksi leivonnaisia pidetään mielellään kylmässä ennen paistamista, jotta sitko häviää ja leivonnainen kohoaa paremmin uunissa.
    • Ennen uuniin laittamista suljettavien leivonnaisten reuna voidellaan vedellä tai kananmunalla. Näin torttu pysyy paremmin kiinni.
    • Pienet lehtitaikinaleivonnaiset, varsinkin joulutortut, kannattaa jättää voitelematta, jotta leivonnainen pääsee kohoamaan.
    • Jos haluat koristella piirakan pinnan taikinalla, voitele piirakan pinta ja lisää koristeet vasta sitten. Ennen uuniin laittamista pasteijat kannattaa pistellä, jotta niiden muoto säilyy paremmin ja ne pysyvät paremmin kiinni.
    • Lehtitaikinaleivonnaisten koko vaikuttaa sekä paistolämpötilaan että -aikaan. Niiden kypsyys tarkistetaan pohjasta.