
Menikö pieleen?
Aina kaikki ei onnistu suunnitelmien mukaan, mutta mitä siitä! Leipomisen ei tarvitse olla niin vakavaa puuhaa. Alta löydät yleisimmät leivontapulmat ja ratkaisut niihin.
- Hiivataikinaleivonnaiset
- Pulma: Leivonnaiset matalia 
 Mahdollinen syy ja korjaus:- Huonot jauhot – Tarkista jauhojen laatu
- Liian pehmeä taikina – Vähennä nesteen määrää
- Liian pitkä nostatusaika – Lyhennä nostatusaikaa
- Liian mieto paistolämpö – Anna leivonnaisten nousta lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa
 - Pulma: Leivonnaiset kovia - Liian kiinteä taikina – Lisää rasvan/munien/nesteen määrää
- Liian lyhyt alustus tai kohotus – Alusta ja kohota taikina kunnolla
- Matala paistolämpötila – Nosta uunin lämpötilaa
- Pitkä paistoaika – Lyhennä paistoaikaa
 - Pulma: Pinta repeilee - Liian lyhyt kohotusaika – Anna leivonnaisten kohota rauhassa
- Kylmä, vetoinen kohotuspaikka – Tarkista, että kohotus tapahtuu lämpimässä, vedottomassa paikassa
- Pinta kuivunut ennen paistoa – Peitä leivonnaiset leivinliinalla kohottamisen ajaksi
 - Pulma: Kirjava pinta - Epätasainen voitelu – Voitele kohonneet leivonnaiset huolellisesti
 - Pulma: Epätasainen huokoisuus - Huolimaton kohonneen taikinan vaivaus – Vaivaa taikinasta huolellisesti ilmakuplat pois
- Liian pitkä nostatus – Lyhennä nostatusaikaa
 
- Murotaikinaleivonnaiset
- Pulma: Muropohja liian kova - Liian vähän rasvaa tai nestettä – Lisää margariinia tai nestettä
- Taikina sekoitettu huonosti – Sekoita taikina huolellisesti, mutta älä vaivaa liikaa
- Liian alhainen paistolämpötila – Nosta paistolämpötilaa
 - Pulma: Muropohja on raaka - Liian pehmeä taikina – Lisää taikinaan jauhoja
- Liian lyhyt paistoaika – Pidennä paistoaikaa
- Liian kylmä tai epätasainen uunin lämpötila – Tarkista uunin lämpötila
 
- Sokerikakkuleivonnaiset
- Pulma: Sokerikakku laskee - Munia ja sokeria vatkattu liian vähän – Vatkaa muna-sokerivaahtoa kauemmin
- Munat liian kylmiä ja siksi eivät vatkautuneet kunnolla normaaliajassa – Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
- Vatkauskulho tai vatkaimet rasvaisia, jolloin munavaahdon syntyminen estyy – Käytä puhtaita ja kuivia välineitä
- Liian paljon sokeria tai liian paljon jauhoja – Tarkista ainesuhteet
- Liian kuuma paistolämpö tai väärä taso uunissa – Alenna paistolämpötilaa ja paista alimmalla ritilätasolla. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa.
 
- Lehtitaikinaleivonnaiset
- Pulma: Leivonnaiset kaatuvat - Taikinan lepoaika ennen paistoa liian lyhyt – Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa
 - Pulma: Leivonnaiset sitkeitä - Liian kova taikina – Lisää nestettä 
 Taikinaa sekoitettu liikaa – Sekoita aineet tasaiseksi, älä vaivaa
 Taikinan lyhyt lepoaika – Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa