Jokilaiva-tartaletit

Jokilaiva-tartaletit
Koko Suomi leipoo -ohjelman 8. kauden toisessa jaksossa Tiia loihti taidonnäytetehtävässä Jokilaiva-tartaletit: "Tämä resepti on saanut inspiraationsa itselleni tärkeästä Turun saaristosta ja Turun kuuluisista jokilaivoista. Makumaailmaa oli inspiroimassa Varsinais-Suomen perinneruoat. Kuminaa sisältävän ruistartaletti-pohjan sisältä löytyy paistettua fenkolia sekä savusilakkaa, päällä fenkoli-tillivaahto, punasipulia ja raakaa fenkolia sekä purjeena rapea coral tuile." Kuva: Saku Tiainen
Pohja
| 150 g | Voi |
|---|---|
| 3 dl | Sunnuntai Hieno Ruisjauho |
| 1,5 dl | Sunnuntai Erikoisvehnäjauho |
| 0,5 tl | Suola |
| 2 tl | Kumina |
| 1 kpl | Kananmunan keltuainen |
| 0,5 rkl | Tumma siirappi |
Täyte Paistettua fenkolia ja savusilakkaa
| n. 200 g | Fenkoli (tuore kokonainen) |
|---|---|
| 1 rkl | Rypsiöljy |
| 12–14 kpl (n. 400 g) | Savusilakoita (kokonainen tuore) |
| 50 g | Tuorejuusto maustamaton |
| 1,5 dl | Ruokakerma |
| 2 | Kananmuna |
| 1/3 nippu | Tilli (tuore) |
| 0,5 tl | Mustapippuri (rouhe) |
| 1 tl | Suola |
Marinoitu punasipuli
| 1 kpl | Punasipuli (pieni) |
|---|---|
| 2 rkl | Etikka |
| 1 rkl | Sokeri |
Fenkoli-tillivaahto
| n. 200 g | Fenkoli (tuore kokonainen) |
|---|---|
| 1 nippu | Tilli (tuore) |
| 200 g | Tuorejuusto maustamaton |
| 1 dl | Kuohukerma |
| 1 kpl | Sitruuna |
| 2 rkl | Fenkolin siemen |
| ripaus | Suolaa |
Viimeistelyyn
| 2/3 nippua | Tilli (tuore) |
|---|---|
| 1 kpl | Sitruuna |
Coral-tuile
| 90 g | Vesi |
|---|---|
| 10 g | Vehnäjauho |
| 1 dl | Rypsiöljy |
| Sormisuolaa mausteeksi |
Ohjeet
Valmistusohjeet
Pohja
• Sekoita jauhot sekä mausteet keskenään
• Lisää jauhoseos pehmeään voihin nyppien, lisää sekoittelun lomassa siirappi ja kananmunan keltuainen
• Laita jääkaappiin n. 10 min ajaksi, laita uuni lämpiämään 175 °C
• Kauli ohkaiseksi levyksi, n. 3 mm
• Painele taikina muotteihin ja laita muotit vielä n.10min ajaksi jääkaappiin.
• Paista pohjia 175 °C uunissa n. 10 min
Marinoitu punasipuli
• Pilko punasipuli pieneksi kuutioksi.
• Sekoita sekaan etikka ja sokeri.
• Anna maustua koristeluun saakka.
Täyte
• Pilko 400 g fenkolia n. 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi ja laita pannulle paistumaan hiljaiselle lämmölle rypsiöljyn kanssa. Paista n. 5-10 min, kunnes pehmentynyt hieman.
• Perkaa savusilakoista lihat erikseen
• Nosta uunin lämpö 200 °C
• Tee täytemassa: savusilakka, munat, kerma sekä tuorejuusto sekaisin ja mausta mustapippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Lisää tilliä n. puolikas nippu.
• Täytä tartaletit:
o pohjalle fenkolia (käytä vain noin puolet. eli 200 g)
o kaada täytemassaa päälle
• Paista tartaletteja vielä n. 15 min 200 °C, kunnes kypsiä
• Jäähdytä tartaletteja tarpeeksi ennen fenkoli-tillivaahdon lisäystä
Fenkoli-tillivaahto
• Vedä sauvasekoittimella jäähtynyt paistettu fenkoli sileäksi massaksi, lisää mukaan nippu tilliä ja tasoita vielä massa.
• Pehmennä tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää fenkoli-tilliseos sekä ripaus suolaa mukaan.
• Pienennä morttelissa fenkolin siemenet ja lisää mukaan.
• Vaahdota kuohukerma ja lisää muun massan joukkoon lopuksi.
• Lisää puolen sitruunan mehu.
• Laita massa pursotuspussiin ja pursota tartalettien päälle
Coral Tuile
• Laita pienelle pannulle öljyä ja lämmitä kuumaksi.
• Sekoita vesi ja vehnäjauho sekaisin ja laita kuumaan
öljyyn pieni määrä seosta.
• Nosta talouspaperin päälle, kun väri kullanruskea.
• Lisää sormisuolaa.
Viimeistely
• Lisää vaahdon päälle marinoitua punasipulia, murskattua
coral tuilea ja tillitupsut
• Coral tuilesta kolmion muotoiset purjeet pystyyn
• Laita puolikkasta sitruunasta vielä pieniä lohkoja tarjoilulautaselle tillin kera
Tykkää (5)




