Valikko

Jouluinen mallasleipä

Näyttävä jouluinen vuokaleipä syntyy käyttämällä kuivakakkuvuokaa. Kaunis leipä on myös maukas lahjaidea!

Jouluinen mallasleipä

Kakkuvuokaan leivottu joululeipä on maistuva lahjaidea. Näyttävän ulkomuodon lisäksi leivästä on helppo leikata paloja ja kannikkapaloja ei osu kenellekään.

Ainekset

1 lpiimää (laktoositon)
2 1/2 dlsiirappia
1 rklsuolaa
2 psSunnuntai Kuivahiivaa
2 1/2 dlSunnuntai Karkea Täysjyväruisjauhoja
3 dlkaljamaltaita
3 dlElovena Kauraleseitä
12 dlSunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
TAI Sunnuntai Täysjyvävehnäjauhoja
2 dlpuolukoita (pakaste)

Leipien voiteluun

1 dlsiirappia
1 dlvettä

Ohjeet

  1. Kuumenna piimä 42 asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi). Lisää siirappi ja suola. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja lisää nesteeseen. Lisää maltaat ja leseet. Sekoita vehnäjauhot taikinaan vähitellen ja lopuksi puolukat. Sekoita tasaiseksi, taikina jää löysähköksi.
  2. Kaada taikina kolmeen Sunnuntai Juoksevalla voideltuun kakku- tai leipävuokaan (tilavuus noin 1,5 l). Anna leipien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 60 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  3. Voitele leivät siirappivedellä. Paista uunin alatasolla ensin 40 minuuttia. Peitä foliolla ja jatka paistamista vielä 35 minuuttia.

Kääri kakkuvuoassa leivotun leivän ympärille kaunis naru ja anna lahjaksi tuore jouluinen leipä.

Tykkää (189)

    Jaa

    Kommentit

    • Terttuvaan
      Tästä joululahjaa naapureille...
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos viestistäsi, Terttuvaan! Kiva kuulla, että aiot kokeilla reseptiämme, mukavia leivontahetkiä! ?
    • mummeli
      Voikohan käyttää mallasjauhoja,kaapissa olisi niitä
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Jos korvaat kaljamaltaat mallasjauhoilla, saattaa tarvittavien jauhojen määrä hieman muuttua. Lisää siis viimeiset vehnäjauhot erissä ja jätä taikina löysähköksi. Herkullista joulunodotusta! ?
    • Jatta
      Jos ei laita puolukoita, muuttuuko rakenne? Täytyykö puolukat korvata jollain?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa Jatta! Voit jättää puolukat kokonaan pois tai korvata ne kuivatuilla hedelmillä, esimerkiksi karpaloilla, tai rouhituilla pähkinöillä. ?
    • Leenu
      Ehdottomasti kokeilen.Kiitos reseptistä??
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mukava kuulla, että resepti pääsee kokeiluun. Maukkaita leivontahetkiä, Leenu! ?
    • Ei kysyvä tieltä eksy
      Kohoamisen jälkeen voidellaan siirappivedellä? Ennen uuniin laittoa? Eikö ensin uuniin 40 min, sitten voitelu ja vielä uudelleen uuniin 35 min?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Kiitos kysymyksestä. Leivät voidellaan jo ennen uuniin laittamista. 40 minuutin paiston jälkeen leivät kannattaa peittää foliolla, ja jatkaa paistoa vielä 35 minuuttia. Onnistuneita leivontahetkiä!?
    • Mouruava maha
      Voiko vehnäjauhon korvata kaurajauholla?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Emme valitettavasti ole testanneet ohjetta kaurajauhoilla, joten en osaa antaa tarkkoja ohjeita reseptin muuttamiseksi. Kaurajauhoilla leivottaessa taikinaan ei tule sitkoa vehnäjauhojen tapaan, joten lisää taikinaan psylliumia, arviolta ainakin 3 rkl. Olisi mukavaa kuulla kommenttisi, mikäli kokeilet reseptiä kaurajauhoilla. Herkullista joulunaikaa!?
    • mumma
      sopiiko tavallinen hiiva
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei mumma!? Voit korvata tämän reseptin kuivahiivan noin 60 g:lla tuorehiivaa. Kuivahiiva on tavallista hiivaa, josta vesi on puristettu pois. 1 ps (11 g) Sunnuntai-kuivahiivaa vastaa n. 30 g tuorehiivaa.
    • Virpi 23.11.2019
      Hieno vinkki, kakkuvuoka eipä ole tullu mieleeni. Joululepäni tehdään nyt kakkvuoassa ja tuon ohjeen mukaan❤️
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei, Virpi! Mahtavaa kuulla, että inspiroiduit reseptistämme. Makoisaa joulun odotusta! ?
    • Mökin likka
      Uunissa ovat leivät ja hyvältä näyttää ?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentista, Mökin likka – ja mukavaa kuulla, että leivoit ohjeellamme! ?
    • Eija
      Testileipä tehty ja hyvää tuli. Seuraavalla kerralla ilman puolukkaa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei, Eija! Mahtavaa kuulla, että testileipä onnistui. ?
    • Leena mamma
      Siirapin määrä pitää ainakin puolittaa diabeetikkona liikaa makeutta ja vehnäjauhon vaihdan hiivaleipäjauhoon .
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentista, Leena mamma. Toivottavasti sait muokattua reseptistä mieluisen ja lopputulos oli maistuva! ?
    • Ruisallerginen
      Mitä voi laittaa rukiin tilalle?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa! Ruisjauhot voi jättää pois ja lisätä vastaavan määrän vehnäjuhojen määrään. Käytä siis yhteensä 14 1/2 dl vehnäjauhoja, joista esimerkiksi puolet Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja ja puolet Sunnuntai Täysjyvävehnäjauhoja. Mukavaa joulunodotusta!??
    • Kaija
      Kokeilen tänään kestääkö jouluun asti .
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Toivottavasti leivän leipominen onnistui!? Onneksi tässä on vielä aikaa ennen joulua leipoa uudelleen vaikka montakin kertaa.
    • Hanna
      Voiko leseiden tilalla käyttää kaurahiutaleita? ?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos viestistäsi, Hanna. Kauraleseet voi korvata myös kaurahiutaleilla tai muilla leseillä. Kaurahiutaleita voi käyttää hieman vähemmän kuin leseitä, noin 2 1/2 dl. Onnistuneita leivontahetkiä!?
    • SVee
      Tosi hyvä joululeipä.Eka satsi ilman puolukoita. Kaunis, kostea, makoisa leipä!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos palautteesta, SVee! Mukava kuulla, että leipä maistui.
    • Ellu
      Juuri nyt leivät kohoamassa....varmasti hyvää ❤
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kivasta kommentista, Ellu, ja makoisaa joulun odotusta! ?
    • Kipazu
      Kuinka kauan leipä säilyy?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Leipä säilyy noin viisi päivää huoneenlämmössä säilytettynä. Leivät voi myös pakastaa.?
    • Pirgi
      Voisiko siirapin korvata vaikkapa kahvi-sokeriliemellä....?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Siirapin voi korvata esimerkiksi fariinisokeri-vesiseoksella, varmasti kahvi-sokeriliemikin voisi toimia. Mukavia leivontahetkiä!
    • Ella
      Kohoamassa, jo toinen satsi, tosi maukasta leipää tuli ja tietenkin tulee?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hienoa kuulla, kiitos kommentista Ella! 🙂
    • Vain sekoitus puuhaarukalla?
      Taikinaako ei vaivata lainkaan?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Juuri näin, taikinaa ei tarvitse vaivata. 🙂
    • Simmo
      Kannikkapala on just hyvä🙂
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa! Leivät (tai osan niistä) voi toki leipoa myös leipävuokiin 🙂
    • Ulpukka
      Voiko pakastepuolukat korvata puolukkasurvoksella?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos viestistäsi, Ulpukka. Emme valitettavasti ole testanneet reseptiä puolukkasurvoksella, mutta todennäköisesti sekin toimii. Kuulemme mielellämme kommentteja, mikäli kokeilit puolukkasurvosta! 🙂
    • Eine
      Voiko maltaat korvata jollain muulla, kun just ei löydy
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Eine! Maltaat tuovat limppuun vahvasti sille ominaisen maun. Rakenteen puolesta maltaat voi korvata esimerkiksi auringonkukansiemenillä, mutta maun puolesta suosittelemme kuitenkin käyttämään kaljamaltaita 🙂
    • Anneks
      Mitenkä leivän voitelu tuossa vuokassa onnistuu siirappi-vesiseoksella vai valellaanko sitä vain pohjan päälle? Siis jos leivän paistaa kakkuvuoassa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Ainoastaan leivän pohjaan valellaan siirappi-vesiseosta. Halutessaan leivän voi kuitenkin voidella myös pintapuolelta paiston jälkeen.
    • Terttu Porista
      Tein 3 leipää, hyvää tuli teen uudestaan ?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Terttu! Kiitos kommentistasi, hienoa kuulla 🙂 Maistuvaa vuodenvaihdetta!
    • Ansu
      Kolmas satsi nousemassa.Tosi hyvä leipä tulee,läheiset saavat tänä vuonna kukan sijasta tämän leivän.Edelliseen satsiin lisäsin vielä puolukoiden lisäksi rusinoita ja appelsiininkuoripaloja.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentista ja tuunausvinkistä, Ansu! 🙂
    • Atte
      Tätä pitää testata ensi jouluna 😋
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei, Atte! Nimestään huolimatta tämä leipä maistuu kaikkina vuodenaikoina, ja puolukat voi halutessaan jättää taikinasta pois. Leipä sopii mainiosti esimerkiksi kalaleipien pohjaksi. 🙂

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet