Valikko

Mämmileipä

Mämmileipä

Jäikö pääsiäisestä mämmiä yli tai kolottaako mämmihammasta muuten vain? Mehevä mämmileipä valmistuu käden käänteessä.

Ainekset

1 lpiimää
3 dlmämmiä
1 dltummaa siirappia
1 rklsuolaa
3 psSunnuntai Kuivahiivaa
3 dlSunnuntai Karkea Täysjyväruisjauhoja
3 dlElovena Isoja Kaurahiutaleita
3 dlElovena Plus Vehnäleseitä
9-10 dlSunnuntai Erikoisvehnäjauhoja

Voiteluun

½ dltummaa siirappia
1 dlvettä

Ohjeet

  1. Lämmitä piimä ja mämmi 42 asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi) seokseksi. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja ruisjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
  2. Sekoita loput kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää ne piimäseokseen pari desilitraa kerrallaan puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita, kunnes taikinasta tulee tasainen. Voit lopuksi sekoittaa käsin, mutta älä vaivaa.
  3. Kohota taikinaa liinalla peitettynä 1 ½ tuntia.
  4. Pyöräytä kohonneesta taikinasta puuhaarukalla suurimmat ilmakuplat pois ja kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota ½ tuntia.
  5. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa (tasalämmöllä) alatasolla noin 2 tuntia Voitele leipien pinta siirappivedellä kolme kertaa paiston aikana. Voitele leivät viimeisen kerran paiston jälkeen ja anna vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa leivät ritilälle ja jäähdytä.

Tykkää (6)

    Jaa

    Kommentit

    • Assi
      Taikina on tosi iso, mahtuukohan kahteen vuokaan.Jos paistaa useamman leivän samalla kertaa, ne kannattaa laittaa kuumempaa uuniin 225-250, noin vartiksi ja laskea lämpö sitten paistolämpöön 174
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Assi. Taikinan voi jakaa myös kolmeen vuokaan, etenkin, jos käyttää pienempiä leipävuokia. Ohje on tehty 1,8l vetoisilla vuoilla. Kiitos vinkistä leipien paistamiseen. 🙂

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet